Minister veegt vloer aan met onderzoek Limburgse kranten

Minister veegt vloer aan met onderzoek Limburgse kranten
Door Maarten van Laarhoven (redacteur Dichtbij/ Telegraaf)

MAASTRICHT – De Limburgse kranten zaten helemaal fout toen zij op 7 december vorig jaar berichtten dat directeur Jos Benders van de Maastrichtse Stichting Service Médical (SSM) het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) jarenlang had misleid door in rapportages het aantal ondernomen activiteiten sterk te overdrijven en daarmee ten onrechte grote sommen aan subsidies op te strijken. Dat blijkt uit een brief van minister Edith Schippers van VWS.

In de brief, die overigens dateert van 11 maart 2014 en daarmee bijna een maand oud is, laat een topambtenaar Benders namens de minister weten dat er ook bij nader onderzoek ‘geen zaken zijn gebleken, financieel noch inhoudelijk, die mij noodzaken op eerdere beslissingen terug te komen’. De beslissingen waarover de topambtenaar het heeft betreffen door SSM verkregen ‘subsidies tot en met het jaar 2009’. ,,Het gaat in dit geval om subsidies die inmiddels alle zijn afgerekend en door mij zijn vastgesteld”, aldus de topambtenaar in de brief.

Eerder al verklaarde voormalig topambtenaar Rob de Vries, van 1996 tot 2008 directeur Sport op het ministerie van WVS, dat er niets aan de hand was. De subsidie die de stichting jarenlang heeft ontvangen van het ministerie van VWS, is toegekend op basis van jaarrekeningen en jaarverslagen van de stichting en niet op basis van een ‘kwantitatief aantal evenementen’, zo stelde hij vorig jaar in een schriftelijke verklaring aan het stichtingsbestuur van SSM.

De vanuit Maastricht opererende landelijke organisatie – die grotendeels draait op vrijwilligers – verleent assistentie bij grote evenementen als de Alpe d’Huzes en Eneco-tour, maar staat bijvoorbeeld ook klaar bij wedstrijden in het amateurvoetbal en de Vierdaagse van Nijmegen. Beschermheer van de stichting is oudpremier Dries van Agt.

Bronnen:

Maastrichtdichtbij.nl
L1.nl
Nieuws.nl

Comments are closed.